Kategoriler

Acil Durum Planı

Acil durum planı nedir?

B gibi acil müdahale gerektiren durumlarda ilk yardım, arama kurtarma, haberleşme, tahliye gibi yapılacak iş ve operasyonların gerçekleştirilmesine yönelik tedbirleri içeren planlardır. Yangın, patlama, kimyasallarla yayılma, doğal işyerinin tamamında veya bir kısmında meydana gelebilecek afetler, bulaşıcı hastalıklar, hastalıklar, sabotajlar.

Acil durum planını kim oluşturur?

Acil durum planı işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, işveren ve personel temsilcisi tarafından hazırlanır. Hazırlanan acil durum planı, çalışma ortamına, kullanılan malzemelere, iş ekipmanlarına ve iş yerindeki çevre koşullarına bağlı olarak önce işçinin, ardından da çevrenin sağlık ve güvenliğini korumaya yönelik bir eylem planı olmalıdır.

Acil durum planı nasıl oluşturulur?

Acil durum planı hazırlayın;

Olası acil durumlar değerlendirilir.

Çalışanları ve çalışma ortamını etkileyebilecek olası tüm acil durumlar belirlenir.

Meydana gelen acil durumların etkilerine karşı önleyici ve sınırlayıcı tedbirlerin alınmasını sağlar.

Acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak için gerekli ölçüm ve değerlendirmeler yapılır.

Çalışanları acil durumlara hazırlamak için tatbikatlar ve tahliye senaryoları yürütülür,

Acil işaretleme çalışması, buluşma noktaları ve ekipler kurulur.

Belge olarak oluşturulur ve imzalanır.

Acil durum planı ne zaman uzatılmalıdır?

İşyerinde belirlenen acil durumları etkileyen veya yeni acil durumları tetikleyebilecek değişiklikler olursa, etkinin büyüklüğüne göre acil durum planı tamamen veya kısmen yenilenir.

Yeni makine alınmadığı takdirde her 2 (iki) yılda bir işyeri vb. çok tehlikeli sınıftaki işyerlerine ek bina eklenir; Her 4 (dört) yılda bir tehlikeli olarak sınıflandırılan işyerleri; Daha az tehlikeli sınıftaki işyerleri, her 6 (altı) yılda bir acil durum planını yenilemek zorundadır.

Resim
X
Whatsapp
Mail Gönder
Telefon