Temel yangın eğitimi, şirket personeli için zorunlu eğitimdir. Yangından korunmaya özel mesleki eğitim kursları, şirketlerdeki tehlikeler göz önünde bulundurularak yürütülmektedir. 1. seviye yangın monitörlerinin eğitimi belgelenmiştir.
Mesleki acil durum talimatının 5 (d) maddesine göre;
d) Acil durumlarla mücadele için işyerini ve özel tehlikelerini, yapılan işin niteliğini, işçi ve işyerindeki diğer kişilerin sayısını dikkate alarak; Önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım ve benzeri konularda yeterli sayıda, donanımlı ve eğitimli personeli istihdam eder.
İşyerinde acil durumlarla ilgili yönetmeliğin 11. maddesine göre;
İş veren; İşyerleri tehlike sınıflarına göre çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde 30 kişiye kadar, tehlike sınıfındaki işyerlerinde 40 işçiye ve en az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde 50 kişiye kadar;
a) arama, kurtarma ve tahliye,
b) yangınla mücadele,
her deneği için en az bir özel eğitimli ve uygun donanıma sahip çalışanı yardımcı personel olarak gönderir. İşyerinde daha fazla çalışan varsa tehlike sınıfına göre 30, 40 ve 50 kişiye kadar başka bir yardımcı personel görevlendirir.
Yangın, yangın eğitimi ve yasal gereklilikler
Ülkemizde 6331 sayılı İş Güvenliği Kanununun kabul edilmesiyle birlikte işgücünün korunmasına yönelik birçok çalışma başlatılmış ve bu çalışmalar birçok yönden ilerlemektedir. Buna tüm çalışanlara ve acil durum ekiplerine verilmesi gereken yangın eğitimi de dahildir. Özellikle yangın eğitimlerinde birçok çalışmanın slayt gösterilerinden öteye geçmediği ve eğitimlerin firmalarda gerçek yangın tatbikatları ve senaryoları hazırlanmadan verildiği ve sertifikalara isim verildiği gibi birçok farklı yanılgı vardır. Ülkemizde akredite bir itfaiye teşkilatı bulunmadığından, hangi kuruluşların yangın eğitimi verebileceği konusunda tartışmalar devam etmektedir. Peki bu süreci nasıl aşıyorsunuz?
Öncelikle eğitim kurumlarının kimler olduğunu bilmek önemlidir. Belediye itfaiyecileri, yangın söndürme şirketleri ve eğitim kurumları ve son olarak bireysel sivil koruma uzmanları. Bu kurum ve kişilerin eğitim verebilmesi için eğitmenlerinin belirli belgelere sahip olması gerekmektedir. Bu belgeler en az 1. seviye yangın eğitmeni sertifikası, eğitmen-eğitmen sertifikasıdır. Firmalarda sağlıklı eğitimin sağlanabilmesi için eğitimlerin verildiği firma ve işyeri ile koordineli olarak planlanması gerekmektedir. Örneğin pazar kampı kurarken A sınıfı yangınlara ve müdahale yöntemlerine ağırlık verilmelidir. Eğitim sonrasında yapılacak olan tatbikatlar gerçekçi bir şekilde ve firmanın çalışma koşullarına uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Temel yangın eğitimi, her şirketin tüm personeline vermesi gereken bir eğitim kursudur. Ancak acil destek ekiplerinin alması gereken eğitimler, yaptıkları işe uygun özel eğitimler olmalıdır. Bu özel eğitim kursları, sertifikalı yangın eğitim kursları olmalıdır. Her işletme yılda bir kez, işletmeye uygun senaryolar hazırlanarak mümkün olduğunca gerçekçi bir şekilde hazırlanması gereken bir tatbikat yapmalıdır. Ayrıntılı egzersiz raporları tutulmalı ve tutanaklara kaydedilmelidir.
Yangında temel eğitim;
Konu: Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik kapsamına giren kurum ve kuruluşlarda çalışan tüm çalışanlar: Her türlü yapı, bina, tesisat ve işletmelerin işletme, bakım ve kullanımları sırasında oluşabilecek yangınları en aza indirmek, personel Yangından korunma hakkında bilgi verir, yangınların neden olduğu tehlikeleri tanımlar, yangınları önlemek için alınacak önlemleri ve alınması gereken davranışları belirtir, yangından kaçış yöntemlerini ve yollarını öğretir.
Eğitim katılımcıları: Kurum ve kuruluşlardaki tüm personel ve acil durum ekipleri
Katılım ücretleri: Katılımcılara temel yangın eğitimi sertifikası verilecektir.
Süre : 4 Saat
Kapsam
Neden yangın eğitimi
Yasal Mevzuat ve standartlar
Yangın farkındalığı
Yangın ve temel kavramlar
Yanma ve yangın bilgisi
Yanıcı maddeler
Yanma çeşitleri
Yanma Ürünleri
Yangınların Sınıflandırılması
Yangın Nedenleri
Yangının sebep olan etkenleri
Yangın türleri
Yangın yerindeki Tehlikeler
Yangın Önleyici Tedbirler
Yangın söndürme yöntemleri
Yangın söndürme maddeleri ve özellikleri
Yangın Söndürme Cihazları (YSC) ve Kullanma Teknikleri
Otomatik Yangın Algılama ve söndürme Sistemleri
Yangın ve İnsan davranışı
Yangın Acil Durum Planı
Yangın Acil Durum ekipleri
Balıkesir osgb firmaları olarak işyerlerine yangın eğitimi vermekteyiz.